Ekran listy informacji
Blok przełączania pomiędzy informacjami aktualnymi i archiwalnymi
Lista informacji
WYTYCZNE Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie sprzedaży produktów pszczelich za pośrednictwem Internetu w ramach sprzedaży bezpośredniej
Załączniki
Pobierz dane XML WYTYCZNE Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie sprzedaży produktów pszczelich za pośrednictwem Internetu w ramach sprzedaży bezpośredniej Drukuj informację WYTYCZNE Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie sprzedaży produktów pszczelich za pośrednictwem Internetu w ramach sprzedaży bezpośredniej
Rejestr zmian
Podmiot udostępniający informację: | Podmiot udostępniający informację: Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Żaganiu |
||
---|---|---|---|
Osoba, która wytworzyła informację: | Osoba, która wytworzyla informację: |
Data wytworzenia informacji: | Data wytworzenia informacji: 2024-03-13 |
Osoba, która odpowiada za treść: | Osoba, która odpowiada za treść: Beata Mulson - Lenk |
Data wprowadzenia do BIP | Data wprowadzenia do BIP 2024-03-13 07:47:22 |
Wprowadził informację do BIP: | Wprowadził informację do BIP: Administrator Systemu |
Data udostępnienia informacji: | Data udostępnienia informacji: 2024-03-13 07:48:16 |
Osoba, która zmieniła informację: | Osoba, która zmieniła informację: Administrator Systemu |
Data ostatniej zmiany: | Data ostatniej zmiany: 2024-03-13 07:48:23 |
Artykuł był wyświetlony: | Artykuł był wyświetlony: 239 raz(y) |
Poradnik - Pracownia do pozyskiwania miodu w krótkim łańcuchu dystrybucji
Załączniki
Pobierz dane XML Poradnik - Pracownia do pozyskiwania miodu w krótkim łańcuchu dystrybucji Drukuj informację Poradnik - Pracownia do pozyskiwania miodu w krótkim łańcuchu dystrybucji
Rejestr zmian
Podmiot udostępniający informację: | Podmiot udostępniający informację: Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Żaganiu |
||
---|---|---|---|
Osoba, która wytworzyła informację: | Osoba, która wytworzyla informację: |
Data wytworzenia informacji: | Data wytworzenia informacji: 2024-02-07 |
Osoba, która odpowiada za treść: | Osoba, która odpowiada za treść: Beata Mulson - Lenk |
Data wprowadzenia do BIP | Data wprowadzenia do BIP 2024-02-07 08:49:50 |
Wprowadził informację do BIP: | Wprowadził informację do BIP: Administrator Systemu |
Data udostępnienia informacji: | Data udostępnienia informacji: 2024-02-07 08:51:59 |
Osoba, która zmieniła informację: | Osoba, która zmieniła informację: Administrator Systemu |
Data ostatniej zmiany: | Data ostatniej zmiany: 2024-02-07 08:52:05 |
Artykuł był wyświetlony: | Artykuł był wyświetlony: 166 raz(y) |
Podstawowe zasady dokonywania uboju zwierząt na użytek własny w gospodarstwie.
Akapit nr 1 - brak tytułu
Zwierzęta, które mogą być ubijane na potrzeby własne:
- Świnie
- Bydło do 12 miesiąca życia
- Owce
- Kozy
- Zajęczaki
- Drób
- Nutrie
- Zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych.
Podstawowe zasady dokonywania uboju zwierząt na użytek własny w gospodarstwie:
- Zwierzęta podlegające ubojowi muszą być zdrowe.
- Uboju na terenie gospodarstwa może dokonywać osoba posiadająca uprawnienia.
- Posiadacz zwierzęcia, z wyłączeniem posiadacza drobiu lub zajęczaków musi zgłosić zamiar przeprowadzenia uboju do powiatowego lekarza weterynarii właściwego terytorialnie co najmniej na 48 godziny przed dokonaniem uboju na terenie gospodarstwa.
- Mięso świń i nutrii poddaje się obowiązkowemu badaniu w kierunku włośni metodą wytrawiania.
- W przypadku trzody chlewnej w strefach objętych ograniczeniami w związku z ASF urzędowy lekarz weterynarii przeprowadza badanie przed i poubojowe. Ponadto obowiązkowe jest badanie w kierunku włośni metodą wytrawiania.
- Zakaz spożywania mięsa przed uzyskaniem wyniku badania w kierunku włośni od urzędowego lekarza weterynarii.
- W przypadku uboju cieląt do 12 miesiąca życia oraz kóz i owiec powyżej 12 miesiąca życia informacja
o zamiarze uboju przekazywana jest do powiatowego lekarza weterynarii właściwego terytorialnie w formie pisemnego powiadomienia oraz złożenia oświadczenia o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka (wymagany jest dokument handlowy z zakładu utylizacyjnego potwierdzający odbiór materiału SRM). - W przypadku uboju kóz i owiec do 12 miesiąca życia informacja o zamiarze uboju przekazywana jest do powiatowego lekarza weterynarii w formie telefonicznego zgłoszenia .
- Ubój bydła powyżej 12 miesiąca życia możliwy jest tylko i wyłącznie w rzeźni.
UWAGA !!!
Powiadom Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żaganiu na co najmniej 48 godzin przed zamiarem dokonania uboju.
Pobierz dane XML Podstawowe zasady dokonywania uboju zwierząt na użytek własny w gospodarstwie. Drukuj informację Podstawowe zasady dokonywania uboju zwierząt na użytek własny w gospodarstwie.
Rejestr zmian
Podmiot udostępniający informację: | Podmiot udostępniający informację: Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Żaganiu |
||
---|---|---|---|
Osoba, która wytworzyła informację: | Osoba, która wytworzyla informację: |
Data wytworzenia informacji: | Data wytworzenia informacji: 2024-02-06 |
Osoba, która odpowiada za treść: | Osoba, która odpowiada za treść: Beata Mulson - Lenk |
Data wprowadzenia do BIP | Data wprowadzenia do BIP 2024-02-06 15:05:34 |
Wprowadził informację do BIP: | Wprowadził informację do BIP: Administrator Systemu |
Data udostępnienia informacji: | Data udostępnienia informacji: 2024-02-06 15:08:28 |
Osoba, która zmieniła informację: | Osoba, która zmieniła informację: Administrator Systemu |
Data ostatniej zmiany: | Data ostatniej zmiany: 2024-02-06 15:08:28 |
Artykuł był wyświetlony: | Artykuł był wyświetlony: 165 raz(y) |