ˆ
Zmiana wielkości treści
Zmiana kontrastu serwisu
WyłączWłącz skróty klawiatury
Zmień interlinię
Przejdź do strony głównej

Biuletyn Informacji Publicznej

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Żaganiu
  • Logo Biuletynu Informacji Publicznej
  • Godło Rzeczpospolitej Polskiej
ˆ

Ekran listy informacji

Blok przełączania pomiędzy informacjami aktualnymi i archiwalnymi

Lista informacji

WYTYCZNE Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie sprzedaży produktów pszczelich za pośrednictwem Internetu w ramach sprzedaży bezpośredniej

Załączniki

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Żaganiu
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2024-03-13
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Beata Mulson - Lenk
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2024-03-13 07:47:22
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Administrator Systemu
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2024-03-13 07:48:16
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Administrator Systemu
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2024-03-13 07:48:23
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
196 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Poradnik - Pracownia do pozyskiwania miodu w krótkim łańcuchu dystrybucji

Załączniki

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Żaganiu
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2024-02-07
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Beata Mulson - Lenk
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2024-02-07 08:49:50
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Administrator Systemu
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2024-02-07 08:51:59
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Administrator Systemu
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2024-02-07 08:52:05
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
124 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Podstawowe zasady dokonywania uboju zwierząt na użytek własny w gospodarstwie.

Akapit nr 1 - brak tytułu

Zwierzęta, które mogą być ubijane na potrzeby własne:
  • Świnie
  • Bydło do 12 miesiąca życia
  • Owce
  • Kozy
  • Zajęczaki
  • Drób
  • Nutrie
  • Zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych.
Podstawowe zasady dokonywania uboju zwierząt na użytek własny w gospodarstwie:
  • Zwierzęta podlegające ubojowi muszą być zdrowe.
  • Uboju na terenie gospodarstwa może dokonywać osoba posiadająca uprawnienia.
  • Posiadacz zwierzęcia, z wyłączeniem posiadacza drobiu lub zajęczaków musi zgłosić zamiar przeprowadzenia uboju do powiatowego lekarza weterynarii właściwego terytorialnie co najmniej na 48 godziny przed dokonaniem uboju na terenie gospodarstwa.
  • Mięso świń i nutrii poddaje się obowiązkowemu badaniu w kierunku włośni metodą wytrawiania.
  • W przypadku trzody chlewnej w strefach objętych ograniczeniami w związku z ASF urzędowy lekarz weterynarii przeprowadza badanie przed i poubojowe. Ponadto obowiązkowe jest badanie w kierunku włośni metodą wytrawiania.
  • Zakaz spożywania mięsa przed uzyskaniem wyniku badania w kierunku włośni od urzędowego lekarza weterynarii.
  • W przypadku uboju cieląt do 12 miesiąca życia oraz kóz i owiec powyżej 12 miesiąca życia informacja
    o zamiarze uboju przekazywana jest do powiatowego lekarza weterynarii właściwego terytorialnie w  formie pisemnego powiadomienia oraz złożenia oświadczenia o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka (wymagany jest dokument handlowy z zakładu utylizacyjnego potwierdzający odbiór materiału SRM).
  • W przypadku uboju kóz i owiec do 12 miesiąca życia informacja o zamiarze uboju przekazywana jest do powiatowego lekarza weterynarii w  formie telefonicznego zgłoszenia .
  • Ubój bydła powyżej 12 miesiąca życia możliwy jest tylko i wyłącznie  w  rzeźni.
UWAGA !!!
Powiadom Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żaganiu na co najmniej 48 godzin przed zamiarem dokonania uboju.

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Żaganiu
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2024-02-06
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Beata Mulson - Lenk
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2024-02-06 15:05:34
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Administrator Systemu
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2024-02-06 15:08:28
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Administrator Systemu
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2024-02-06 15:08:28
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
122 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »