Ekran szczegółów informacji
Pobierz dane XMLDrukuj informacjęSzczegóły informacji
Podstawowe zasady dokonywania uboju zwierząt na użytek własny w gospodarstwie.
Niniejszy dokument jest wersją archiwalną.
Informacja ogłoszona dnia 2024-02-06 15:08:28 przez Administrator Systemu
Akapit nr - brak tytułu
Zwierzęta, które mogą być ubijane na potrzeby własne:
- Świnie
- Bydło do 12 miesiąca życia
- Owce
- Kozy
- Zajęczaki
- Drób
- Nutrie
- Zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych.
Podstawowe zasady dokonywania uboju zwierząt na użytek własny w gospodarstwie:
- Zwierzęta podlegające ubojowi muszą być zdrowe.
- Uboju na terenie gospodarstwa może dokonywać osoba posiadająca uprawnienia.
- Posiadacz zwierzęcia, z wyłączeniem posiadacza drobiu lub zajęczaków musi zgłosić zamiar przeprowadzenia uboju do powiatowego lekarza weterynarii właściwego terytorialnie co najmniej na 48 godziny przed dokonaniem uboju na terenie gospodarstwa.
- Mięso świń i nutrii poddaje się obowiązkowemu badaniu w kierunku włośni metodą wytrawiania.
- W przypadku trzody chlewnej w strefach objętych ograniczeniami w związku z ASF urzędowy lekarz weterynarii przeprowadza badanie przed i poubojowe. Ponadto obowiązkowe jest badanie w kierunku włośni metodą wytrawiania.
- Zakaz spożywania mięsa przed uzyskaniem wyniku badania w kierunku włośni od urzędowego lekarza weterynarii.
- W przypadku uboju cieląt do 12 miesiąca życia oraz kóz i owiec powyżej 12 miesiąca życia informacja
o zamiarze uboju przekazywana jest do powiatowego lekarza weterynarii właściwego terytorialnie w formie pisemnego powiadomienia oraz złożenia oświadczenia o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka (wymagany jest dokument handlowy z zakładu utylizacyjnego potwierdzający odbiór materiału SRM). - W przypadku uboju kóz i owiec do 12 miesiąca życia informacja o zamiarze uboju przekazywana jest do powiatowego lekarza weterynarii w formie telefonicznego zgłoszenia .
- Ubój bydła powyżej 12 miesiąca życia możliwy jest tylko i wyłącznie w rzeźni.
UWAGA !!!
Powiadom Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żaganiu na co najmniej 48 godzin przed zamiarem dokonania uboju.